MLIN KAO UMJETNIČKA INSPIRACIJA


Mlin je u umjetničkom stvaralaštvu nekada bio čest motiv. Vjerojatno ste mnogi primili razglednicu iz Nizozemske ili Grčke kojima dominiraju mlinovi koje pokreće zrak – vjetrenjače. One su simbol ovih država. Nadalje, mnogi su slikari, čak i oni čuveni poput Mondriana pronašli svoju inspiraciju u prizoru mlina osunčanog zrakama sunca. U operi Ero s onoga svijeta nekoliko prizora se odvija upravo u prostorima mlina. Neki su pisci čitavu knjigu posvetili mlinu, poput Alphonsea Daudet koji je svojem opće poznatom djelu nadjenuo naslov „Pisma iz mog mlina“. Mnoge su generacije djece napeto pratile sudbinu mlina iz poznate knjige koja je uprizorena u izvrsnom filmu „Družba Pere Kvržice“. Mogli bi tako nabrajati u nedogled, jer zaista je impresivan popis djela kojima je mlin u prvom planu. To uopće ne čudi obzirom da je mlin bio simbol blagostanja, zdravlja, zdravog života, a mlinari su bili osobito cijenjeni u društvu.

Podravina je koljevka naive, svjetski poznatog slikarskog pravca poznata kao Hlebinska škola. Stoga ne čudi da u čitavom kraju postoji velik broj izuzetno talentiranih slikara u maniri ove simpatične i vrlo vrijedne slikarske tehnike. Drnje ima svoje umjetnike amatere koji se opuštaju uz ovaj krasan hobi. Budući da izuzetno cijenimo umjetnost i umjetnike, oni su nam često bili dragi gosti. Neobično je velika čast kada vam u zamjenu žita dođu ni više ni manje nego najveći slikari ovog dijela hrvatske čuveni Mijo Kovačić ili na žalost pokojni Ivan Večenaj Tišlarov. Tada se uvjerite kako su oni najveći među nama obično i najjednostavniji ljudi.

Vodenica - Senković S.
Zidove našeg mlina tako su ukrasili dva lokalna slikara amatera Senković S. (Vodenica) i Golubić Josip (Zrno pšenice) koji su slikari u maniri naive, a glavni motiv slike je, naravno, mlin! Uživajte u fotografijama, a ukoliko ih želite vidjeti u živo, pozivamo Vas da nas posjetite. Ukoliko vas zanima možete čuti nešto više o ovoj divnoj slikarskoj tehnici, a tko zna.... možda se i okušate u slikanju i pronađete svoj novi skriveni talent.
Zrno pšenice - Golubić J.

Nema komentara:

Objavi komentar