Podravske domaćice nadaleko su poznate kao
vrijedne i vješte u svim poslovima, a naročito u spravljanju ukusnih i zamamnih
jela. Stoga ne čudi da se baš u Podravini nalazi srce prehrambene industrije –
nadaleko poznate tvornice Podravka. Osim Koprivnice, ovdje su i druga manja
mjesta poznata po svojim delicijama. Jedno od njih je i općina Koprivnički
bregi. Drnje je od Koprivničkih bregi udaljeno svega 11 kilometara, a
Koprivnički Bregi su među gurmanima najpoznatiji po Bregovskoj piti koja je
specijalitet podravske kuhinje. Ova pita „za prste polizati“ spravlja se od
domaćeg vučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha, te domaće guščje masti. Osim
što je vrlo ukusno i prepuno zdravih, najfinijih namirnica, čuveno je po
činjenici da je postalo nematerijalno
kulturno dobro Republike Hrvatske.
Recept za izradu izvorne
Bregovske pite:
- 8 listova vučenog tijesta (ili ako nemate vremena za izradu onda lupljenog tijesta za savijače)
- 8 kom jabuka, srednje veličine
- 30 dag grožđica
- 30 dag mljevenih oraha
- 40 dag kristal šećera
- po potrebi mljevenog cimeta
- 16 jušnih žlica otopljenog maslaca
- 1,5 dl slatkog vrhnja
Vučeno tijesto
- cca 40 dag mekog brašna kojg možete kupiti u našem
mlinu
- cca 1,30 dl mlake vode
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica otopljene masti
- 1/2 jušne žlice ulja
- 1 manje jaje
- 3 juše žlice kvasine (ili razblaženog octa)
- 1 jušna žlica ulja za premazivanje tijesta
Način izrade:
Za pečenje Bregovske pite
pripremite veliki kalup dimenzija 40 x 35 cm kojeg premažite otopljenim
maslacem, dno i stranice.
Grožđice potopite u vruću vodu
i ostavite da nabubre.
Sameljite orahe i otopite
maslac.
Jabuke ogulite, izvadite
peteljke i koštice te ih naribajte.
Na dno kalupa stavite prvi
list tijesta i premažite ga otopljenim maslacem uz pomoć kista za domaćinstvo. Stavite
drugi list. Pola količine jabuka rasporedite po tijestu i posipajte ga
ravnomjerno sa 4 jušne žlice šećera. Posipajte cimet i prelijte sa 2 jušne
žlice otopljenog maslaca.
Preko nadjeva od jabuka
stavite novi list tijesta na koji dodajte 1/2 količine mljevenih oraha, posipajte
sa 4 žlice šećera, posipajte cimetom i prelijte sa 2 žlice otopljenog maslaca.
Stavite novi list tijesta pa
ponovite. Na 7 list (predzadnji) rasporedite preostalu polovicu mljevenih
oraha koje ste prije toga, u zdjeli, promiješali s ostatkom šećera. Posipajte
cimetom i prelijte sa 4 žlice otopljenog maslaca.
Zadnji list zalijte slatkim
vrhnjem.
Ugrijte pećnicu na 250 st.
(ako koristite ventilator dovoljno će biti 220) i pecite pitu dok gornja korica
ne porumeni (od 5-7 min.) Smanjite temperaturu na 200 st. (u kombinaciji
ventilatora na 180) i pecite oko 40 minuta.
Savjet više:
Ako želite malo deblji sloj, pitu
možete završiti sa dva umjesto s jednim listom. Osmi list je tada potrebno
premazati maslacem i dodati zadnji, deveti kojeg se prelije slatkim vrhnjem.
Ako želite da Vam korica ne
bude previše hrskava pečenu pitu pokrijte kuhinjskom krpom.
Vučeno tijesto
Za one koji žele sami
pripremiti domaće vučeno (tanko) tijesto umjesto gotovih kora i time se držati
originalnog recepta, postupak je sljedeći:
Prosijte brašno na dasku za
mijesenje, u sredini napravite rukom jamicu te dodajte redom: cijelo jaje,
otopljenu mast i ulje, razblaženi ocat (kvasinu) i mlaku vodu u kojoj ste
otopili prstohvat soli. Kuhačom povežite sastojke, a onda rukama mijesite sve
dok ne dobijete glatku i mekanu kuglu. Ako je brašno (pre)suho, dodajte još malko
vode. Dobivenu kuglu tijesta premjestite na malo pobrašnjeni plitki
tanjur, premažite prstima uljem i pokrijte tijesto ugrijanom posudom. Ostavite
da tijesto odmara pod posudom nekih pola sata.
Na stol stavite zaštitni
plastični stolnjak pa ga prekrijte drugim čistim (pamučnim, za te namjene)
stolnjakom kojega lagano posipajte brašnom.
Tijesto stavite na radnu plohu
i razvaljajte ga malo valjkom (veličine jumbo pizze) te prenesite na
stol i stolnjak. Možete ga (ukoliko je potrebno) premazati još malo uljem,
isključivo prstima. Sad odignite tijesto rukama u sredini i počnite (dakle, od
sredine) potezati (razvlačiti) krajeve prema sebi, hodajući uokrug, oko stola.
Sve te radnje činite nježno i po mogućnosti jednako sa svih strana. Kad je
tijesto postalo prozirno i krajevi već vise sa stola (što opet ovisi o veličini
samog stola), zadebljani rub tijesta otkinite na jednom mjestu i motajte ga oko
šake hodajući oko stola. Dobivenu kuglu tijesta možete iskoristiti za kuhane
trgance (prelivene vrhnjem i maslacem) ili ga umotajte u prozirnu foliju i
upotrijebite kasnije.
Izmjerite dimenzije kalupa za
pitu pa razvučeno tijesto (najbolje kotačićem za tijesta) izrežite na 8 mlinaca
(kvadrate ili pravokutnike, ovisno o dimenzijama kalupa).
Dalje postupajte kao sa
gotovim korama.
Vrijeme
pripreme: 60 min
Težina izrade:
Srednje zahtjevno
Nema komentara:
Objavi komentar