BREGOVSKA PITA – NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO


Podravske domaćice nadaleko su poznate kao vrijedne i vješte u svim poslovima, a naročito u spravljanju ukusnih i zamamnih jela. Stoga ne čudi da se baš u Podravini nalazi srce prehrambene industrije – nadaleko poznate tvornice Podravka. Osim Koprivnice, ovdje su i druga manja mjesta poznata po svojim delicijama. Jedno od njih je i općina Koprivnički bregi. Drnje je od Koprivničkih bregi udaljeno svega 11 kilometara, a Koprivnički Bregi su među gurmanima najpoznatiji po Bregovskoj piti koja je specijalitet podravske kuhinje. Ova pita „za prste polizati“ spravlja se od domaćeg vučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha, te domaće guščje masti. Osim što je vrlo ukusno i prepuno zdravih, najfinijih namirnica, čuveno je po činjenici da je postalo  nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Recept za izradu izvorne Bregovske pite:
  •  8 listova vučenog tijesta (ili ako nemate vremena za izradu onda lupljenog tijesta za savijače)
  •  8 kom jabuka, srednje veličine
  •  30 dag grožđica
  •  30 dag mljevenih oraha
  •  40 dag kristal šećera
  •  po potrebi mljevenog cimeta
  •  16 jušnih žlica otopljenog maslaca
  •  1,5 dl slatkog vrhnja

Vučeno tijesto

  •  cca 40 dag mekog brašna kojg možete kupiti u našem mlinu
  • cca 1,30 dl mlake vode
  •  prstohvat soli
  •  1 jušna žlica otopljene masti
  •  1/2 jušne žlice ulja
  •  1 manje jaje
  •  3 juše žlice kvasine (ili razblaženog octa)
  •  1 jušna žlica ulja za premazivanje tijesta
Način izrade:
Za pečenje Bregovske pite pripremite veliki kalup dimenzija 40 x 35 cm kojeg premažite otopljenim maslacem, dno i stranice.
Grožđice potopite u vruću vodu i ostavite da nabubre.
Sameljite orahe i otopite maslac.
Jabuke ogulite, izvadite peteljke i koštice te ih naribajte.
Na dno kalupa stavite prvi list tijesta i premažite ga otopljenim maslacem uz pomoć kista za domaćinstvo. Stavite drugi list. Pola količine jabuka rasporedite po tijestu i posipajte ga ravnomjerno sa 4 jušne žlice šećera. Posipajte cimet i prelijte sa 2 jušne žlice otopljenog maslaca.
Preko nadjeva od jabuka stavite novi list tijesta na koji dodajte 1/2 količine mljevenih oraha, posipajte sa 4 žlice šećera, posipajte cimetom i prelijte sa 2 žlice otopljenog maslaca.
Stavite novi list tijesta pa ponovite. Na 7 list (predzadnji) rasporedite preostalu polovicu mljevenih oraha koje ste prije toga, u zdjeli, promiješali s ostatkom šećera. Posipajte cimetom i prelijte sa 4 žlice otopljenog maslaca.
Zadnji list zalijte slatkim vrhnjem.
Ugrijte pećnicu na 250 st. (ako koristite ventilator dovoljno će biti 220) i pecite pitu dok gornja korica ne porumeni (od 5-7 min.) Smanjite temperaturu na 200 st. (u kombinaciji ventilatora na 180) i pecite oko 40 minuta.
Savjet više:
Ako želite malo deblji sloj, pitu možete završiti sa dva umjesto s jednim listom. Osmi list je tada potrebno premazati maslacem i dodati zadnji, deveti kojeg se prelije slatkim vrhnjem.
Ako želite da Vam korica ne bude previše hrskava pečenu pitu pokrijte kuhinjskom krpom.

Vučeno tijesto
Za one koji žele sami pripremiti domaće vučeno (tanko) tijesto umjesto gotovih kora i time se držati originalnog recepta, postupak je sljedeći:
Prosijte brašno na dasku za mijesenje, u sredini napravite rukom jamicu te dodajte redom: cijelo jaje, otopljenu mast i ulje, razblaženi ocat (kvasinu) i mlaku vodu u kojoj ste otopili prstohvat soli. Kuhačom povežite sastojke, a onda rukama mijesite sve dok ne dobijete glatku i mekanu kuglu. Ako je brašno (pre)suho, dodajte još malko vode. Dobivenu kuglu tijesta premjestite na malo pobrašnjeni  plitki tanjur, premažite prstima uljem i pokrijte tijesto ugrijanom posudom. Ostavite da tijesto odmara pod posudom nekih pola sata.
Na stol stavite zaštitni plastični stolnjak pa ga prekrijte drugim čistim (pamučnim, za te namjene) stolnjakom kojega lagano posipajte brašnom.
Tijesto stavite na radnu plohu i razvaljajte ga malo valjkom (veličine jumbo pizze) te prenesite na stol i stolnjak. Možete ga (ukoliko je potrebno) premazati još malo uljem, isključivo prstima. Sad odignite tijesto rukama u sredini i počnite (dakle, od sredine) potezati (razvlačiti) krajeve prema sebi, hodajući uokrug, oko stola. Sve te radnje činite nježno i po mogućnosti jednako sa svih strana. Kad je tijesto postalo prozirno i krajevi već vise sa stola (što opet ovisi o veličini samog stola), zadebljani rub tijesta otkinite na jednom mjestu i motajte ga oko šake hodajući oko stola. Dobivenu kuglu tijesta možete iskoristiti za kuhane trgance (prelivene vrhnjem i maslacem) ili ga umotajte u prozirnu foliju i upotrijebite kasnije.
Izmjerite dimenzije kalupa za pitu pa razvučeno tijesto (najbolje kotačićem za tijesta) izrežite na 8 mlinaca (kvadrate ili pravokutnike, ovisno o dimenzijama kalupa).
Dalje postupajte kao sa gotovim korama.
Vrijeme pripreme: 60 min

Težina izrade: Srednje zahtjevno

Nema komentara:

Objavi komentar