Osnovnoškolci u posjeti mlinu

Dani zahvalnosti za plodove zemlje svake se godine obilježavaju tijekom listopada.  Tada se u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama održavaju svečanosti Dana kruha, kada uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na blagostanju, svim darovima, radostima, uspjesima i plodovima kojima smo tijekom godine bili obilato darivani.
Kroz bilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učenici uče o ekološkoj poljoprivredi, zdravoj prehrani, domaćoj proizvodnji, o narodnim običajima, obiteljskim vrijednostima, značaju obiteljskih vrijednosti u društvu i značaju rada. U školskim prostorima postavljaju se izložbe učeničkih likovnih i literarnih radova, plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Osim aktivnosti koje se povode u školi, organiziraju se izleti na kojima se posjećuju muzeji, seoska gospodarstva, tvornice za preradu voća i povrća, sjemenare, seoska gospodarstva, pekari ili mlinu.

Tim su nas povodom, dana 16. listopada 2013. godine (srijeda) posjetili učenici 2. i 4. razreda Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja sa svojim učiteljicama Blažicom Lenardić i Šteficom Kolarek. Učenici su ispočetka bili vrlo suzdžani i pomalo sramežljivi, no velika ih je znatiželja ohrabrila pa se nisu usgtručavali postavljati najraznovrsnija pitanja na koja smo im s veseljem odgovarali. Zanimalo ih je kako se od pšenice dobije brašno, kakvih sve vrsta brašna ima, što se sve od brašna može načiniti. Osim toga, živo ih je intresiralo kako izgleda proizvodnja brašna, kakvi sve strojevi sudjeluju u tom procesu te kako izgledaju.


Zajednička fotografija :)

  

Učenici su naučili kako izgleda jedan dan u mlinu, te što je sve potrebno kako bi netko bio dobar mlinar. Vjerujemo da se među ovim vedrim i znatiželjnim malcima skriva i poneki budući mlinar.
Prije nego što su nas napustili ovi veseli dječaci i djevojčice počastili su nas svojim lijepim recitacijama i pjesmom.

Mala zakuska uz topli čaj i kiflice

  

        

Plodovi jeseni


Hvala učiteljicama Blažici Lenadić i Štefici Kolarek na organizaciji ovako lijepog posjeta.  


Nekoliko prigodnih pjesmica:

BLAGO DANU KOJI POČNE MIRISIMA KRUHA


Blago danu koji počne mirisima kruha!
Ništa tako ne miriše, što god da se skuha.
Pekare nas tako mame od ranoga jutra.
Oduvijek je tako bilo, a bit će i sutra!

Svaki pekar pozna brašna različite vrste.
Od njega se prave čuda - da poližeš prste!
Kiflice od prhkog tijesta, pogače i pite,
mliječne ili voćne štruce, rezane na šnite.

Netko više voli krafne, netko štrukle slasne,
od najtanjih svježih kora bureke nemasne.
Po svemu se posut može šećera il' soli,
sezama il' origana, netko i to voli…

Pekari, k'o čarobnjaci, oduvijek se trude
othraniti tim umijećem i djecu i ljude.
Zato svatko neka čuje za pekarsko znanje
jer baš ono zaslužuje najveće priznanje!
Natali Šarić


MLIN
Mlin na vodi pjesmu pjeva
klipi, klipi, klipi, klap.
Mali Mišo mlinar pravi
brašno melje noć i dan.
hitro melji – reče Mišo
klipi, klipi, klipi, klap.
mamica će kolač peći
mekan, sladak, ukusan.


MLIN NA RAMI

Slatko li je spavat iznad vode, čuti
Samo njezin govor, iskonski joj glas!
Slap pod tobom buči, a mlinovi melju
Od svanuća dana do u kasni čas.
Slape, koji siđeš niz brdo, da skokneš
S klisure i snažno prospeš jedan mlaz,
Kad bi tako čista bila i naša vjera,
I volja nam jaka, i krepak nam mraz!
O mline na Rami, kad bi i mi znali
Tako tiho, a vjerno, praviti svoj kruh!
Slatko li je spavat iznad voda svojih,
I kada pod tobom buči i grmi buk!

Vladimir Nazor



Nema komentara:

Objavi komentar