HELJDINO BRAŠNO I SPECIJALITETI

Zašto konzumirati heljdu ?

Zrno heljde je bogato bjelančevinama, antioksidansima, vitaminima i mineralnim tvarima. Uz njenu laku probavljivost, velika je šteta što ova vrijedna namirnica ne nalazi mjesto na našim stolovima koliko bi trebala. 
Heljda je medonosna biljka a od nje se može praviti i ljekoviti čaj, a ljuskice heljde koriste se za popunjavanje jastuka. 
Takve jastuke naviše koriste alergičari, no fizioterapeuti širom svijeta sve više preporučuju ove jastuke jer umanjuju bolove u vratu i leđima. Jastuci punjeni ljuskicama heljde otklanjaju simptome astme, alergije na prašinu, otklanjaju nesanicu, hrkanje i znojenje tijekom spavanja. 

Jedna od najvažnijih osobina heljde je ta da ne sadrži gluten tako da brašno od heljde mogu konzumirati i osobe koje boluju od celijakije. 

Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodnih, zdravih i dijetalnih jela kod: 
- poremećaja u probavnom traktu
- pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju)
- pretilosti
- slabe krvne slike (slabokrvnost)
- dijabetesa

Mi smo naše heljdino brašno upotrijebili za pravljenje palačinki, tjestenine i rezanaca za juhu. Nismo jeli ništa bolje :)


Nema komentara:

Objavi komentar