Zrno heljde je bogato bjelančevinama, antioksidansima, vitaminima i mineralnim tvarima. Uz njenu laku probavljivost, velika je šteta što ova vrijedna namirnica ne nalazi mjesto na našim stolovima koliko bi trebala.
Heljda je medonosna biljka a od nje se može praviti i ljekoviti čaj, a ljuskice heljde koriste se za popunjavanje jastuka.
Takve jastuke naviše koriste alergičari, no fizioterapeuti širom svijeta sve više preporučuju ove jastuke jer umanjuju bolove u vratu i leđima. Jastuci punjeni ljuskicama heljde otklanjaju simptome astme, alergije na prašinu, otklanjaju nesanicu, hrkanje i znojenje tijekom spavanja.
Jedna od najvažnijih osobina heljde je ta da ne sadrži gluten tako da brašno od heljde mogu konzumirati i osobe koje boluju od celijakije.
Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodnih, zdravih i dijetalnih jela kod:
- poremećaja u probavnom traktu
- pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju)
- pretilosti
- slabe krvne slike (slabokrvnost)
- dijabetesa
Mi smo naše heljdino brašno upotrijebili za pravljenje palačinki, tjestenine i rezanaca za juhu. Nismo jeli ništa bolje :)
Nema komentara:
Objavi komentar