Pšenica za Sv.
Luciju
Danas je sveta Lucija i kod nas je običaj sijanja
pšenice. Ona simbolizira plodnu nadolazeću godinu, dobru ljetinu i novi život.
Prema gustoći i kvaliteti božićne pšenice predviđalo se kakav će
biti urod u novoj godini. Običaj sijanja božićne pšenice k nama
je stigao tek u 19. stoljeću, a od europskih ga zemalja njeguju još samo
Portugal i Italija i to samo južna.
Postupak sijanja božićne pšenice vrlo je lagan, a
najvažnije je to što će nas svakodnevno zalijevanje pšenice podsjetit da je
Božić sve bliže pa ćete uživati u iščekivanju našeg najljepšeg blagdana!
Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vaša božićna pšenica biti lijepa, bogata i gusta:
Prije sijanja, pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi
te je ostaviti preko noći kako bi odstajala. Nakon toga, najbolje ju je osušiti
na papirnatoj salveti, zatim posijati. Tako će bolje proklijati.
Najbolje ju je sijati na tanjuriću ili u manjoj, plićoj lončanici. Možete je staviti i na
sloj vate, što je prilično praktično, jer vata upije višak
tekućine.
U posudu u kojoj ćete držati pšenicu, stavite malo zemlje
i pšenicu rasporedite po površini. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.
Zalijte je umjereno i postavite na toplo, ali svijetlo mjesto.
Najbolje ju je staviti pored prozora. Pazite da mjesto gdje je držite ne bude
previše blizu grijanja, jer bi se pšenica mogla posušiti.
Pšenicu zalijevajte svaki dan i pratite njen napredak.
Vrlo je važno ne pretjerati, kako ne bi zrnje plutalo na vodi. Dovoljno je
zaliti je ravnomjerno, sa žlicom obične odstajale vode.
Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti kako
bi izgledala lijepo pod borom ili na blagdanskom stolu. Odrežite vrhove kako bi
bili jednaki, a jedan od običaja je i vezanje ukrasne vrpce trobojnice oko
pšenice. naravno, ne prečvrsto, tek toliko da se vrpca drži.
Nakon Božića ne bacajte pšenicu već njome nahranite ptičice.
Božićnu pšenicu i brašno za fine božićne kolače
možete pronaći u našem mlinu.
I, na kraju, od srca svim Lucijama želimo sretan
imendan!
Nema komentara:
Objavi komentar